11 tipů na jídlo a pití na Madeiře, které musíte ochutnat

Madeirská kuchyně je jedinečnou kombinací portugalských, afrických a brazilských vlivů. Díky své poloze v Atlantském oceánu a příznivému klimatu má Madeira přístup k čerstvým a rozmanitým ingrediencím, což se v místních pokrmech a nápojích odráží. Připravte si chuťové pohárky. Tohle jídlo a pití na Madeiře prostě musíte ochutnat!

Bolo do caco

Bolo do caco je tradiční madeirský chléb, který si získal srdce místních obyvatel i návštěvníků ostrova. Tento měkký, kulatý chléb se připravuje z pšeničné mouky, sladkých brambor, droždí a soli. Těsto se ručně formuje do plochých bochníků a peče se na horkém čedičovém kameni zvaném „caco“, který chlebu dodává charakteristickou texturu a lehce připálenou chuť.

Bolo do caco se nejčastěji podává teplý, rozkrojený na poloviny a potřený česnekovým máslem. Je skvělá příloha k polévkám, salátům nebo grilovaným masům, ale stejně tak si ho můžete vychutnat samotný jako rychlé občerstvení či předkrm.

Na Madeiře najdete Bolo do caco v pekárnách, na tržištích i v restauracích, kde se často připravuje přímo před zraky hostů. Ochutnávka tohoto lahodného chleba je skutečným gurmánským zážitkem, který by si žádný návštěvník ostrova neměl nechat ujít.

Espetada

Espetada je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů madeirské kuchyně. Jedná se o šťavnaté kousky hovězího masa napíchnuté na vavřínových větvičkách a grilované nad horkým dřevěným uhlím. Před grilováním se maso nakládá v marinádě z česneku, soli, bobkového listu a vinného octa, díky čemuž získává nezaměnitelnou chuť a vůni.

Espetada se obvykle podává s pečeným bramborem, čerstvou zeleninou a sklenicí madeirského vína.

jídlo a pití na Madeiře

Pozor: Nesplést s espadou, což je ryba tkaničnice tmavá.

Lapas

Lapas jsou malí mořští měkkýši, kteří žijí přichycení na skalnatých útesech podél madeirského pobřeží. Tito šneci se považují za vynikající pochoutku a jsou nedílnou součástí místní kuchyně. Mají jemné, lehce gumové maso s delikátní chutí, která připomíná kombinaci ústřic a slávek.

Nejčastěji se lapas připravují na česneku a másle, případně s trochou bílého vína a petrželky. Měkkýši se lehce orestují na pánvi nebo grilu, dokud se jejich maso neuvolní z ulit. Podávají se jako předkrm nebo jako součást hlavního chodu, často s čerstvým chlebem, citronem a sklenkou bílého vína.

Další oblíbenou variantou je lapas na šalvěji, kdy se měkkýši grilují na lůžku šalvějových listů, které jim dodávají jedinečnou příchuť.

Polvo

Chobotnice, známá v portugalštině jako „polvo“, je dalším klenotem madeirské kuchyně. Díky čistým vodám Atlantiku obklopujícím ostrov jsou zdejší chobotnice vyhlášené svou kvalitou a chutí. Maso chobotnice je pevné, ale při správné přípravě zároveň křehké a šťavnaté.

Tradiční způsob přípravy chobotnice na Madeiře spočívá v jejím vaření ve slané vodě s cibulí, česnekem a bobkovým listem. Poté se chobotnice nakrájí na menší kousky a opeče na olivovém oleji s česnekem a petrželkou. Takto upravená chobotnice se podává s vařenými bramborami, zeleninou nebo salátem.

Další oblíbenou variantou je grilovaná chobotnice, která získává lehce uzenou příchuť a křupavou texturu.

Espada

Espada neboli tkaničnice tmavá je hlubokomořská ryba, která se považuje za jednu z nejchutnějších a nejžádanějších na Madeiře. Tato dlouhá, štíhlá ryba má tmavě hnědou až černou barvu a její maso je bílé, jemné a velmi chutné. Chuť espady je mírně nasládlá a připomíná kombinaci tuňáka a úhoře.

Je to typické jídlo na Madeiře a jedna z nejoblíbenějších příprav je „Espada com banana“, kdy se ryba smaží na olivovém oleji a podává se s pečenými banány, které svou sladkostí krásně doplňují chuť ryby.

Další populární variantou je grilovaná espada, často servírovaná s vařenými bramborami, zeleninou nebo salátem.

Espada se také používá v tradičním pokrmu „Peixe espada com molho de vilão“, kde se ryba vaří v omáčce z rajčat, paprik a cibule.

Espada rozhodně patří mezi jídla na Madeiře, která musíte ochutnat.

jídlo a pití na Madeiře

Bolo de mel

Bolo de mel neboli medový dort je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších dezertů na Madeiře. Tento hustý, vlhký koláč má tmavě hnědou barvu a intenzivní chuť po karamelu, koření a medu. Jeho struktura je pevná, ale zároveň vláčná a měkká.

Recept na Bolo de mel se v madeirských rodinách předává z generace na generaci. Hlavními ingrediencemi jsou madeirský med, cukr, máslo, vejce, mouka a koření jako skořice, hřebíček a muškátový oříšek. Často se zdobí mandlemi nebo oříšky.

Bolo de mel se tradičně podává během vánočních svátků a při zvláštních příležitostech, jako jsou rodinné oslavy a svátky. Dnes jej však můžete najít v nabídce mnoha místních kaváren a cukráren po celý rok. Tento lahodný dort je zkrátka neodolatelným potěšením pro milovníky sladkého a jedinečným zážitkem madeirské kuchyně.

Rozhodně patří mezi jídla a pití na Madeiře, která musíte ochutnat. Obzvlášť, pokud s sebou máte děti a přemýšlíte, co s nimi na Madeiře podniknout.

Madeirský med

Madeirský med je unikátní produkt, který se vyrábí z cukrové třtiny pěstované na ostrově. Tento tmavý, sirupovitý med má bohatou, intenzivní chuť s tóny karamelu, oříšků a kouře. Jeho konzistence je hustá a lepkavá, podobná melase.

V madeirské kuchyni se hojně využívá při přípravě dezertů a moučníků, jako je například tradiční medový dort Bolo de Mel. Med se ale také používá k dochucení masa, zejména vepřového a drůbežího, jemuž dodává lahodnou sladkokyselou chuť.

Díky svým jedinečným chuťovým vlastnostem a dlouhé trvanlivosti je madeirský med oblíbeným suvenýrem, který si návštěvníci ostrova rádi odvážejí domů jako vzpomínku na svou cestu a chuť místní kuchyně.

Víno Madeira

Madeirské víno je proslulé fortifikované víno, které se vyrábí výhradně na ostrově Madeira. Jeho historie sahá až do 15. století, kdy se převáželo na lodích do zámoří a během cesty zrálo v dubových sudech. Díky působení tepla a pohybu lodí získalo víno svou jedinečnou chuť a aroma.

jídlo a pití na Madeiře

Proces výroby madeirského vína zahrnuje fortifikaci (přidání vinného destilátu), po které víno zraje v dubových sudech za použití jedinečné metody zvané „estufagem“. Při této metodě se víno zahřívá na vysokou teplotu, což napodobuje podmínky, kterým bylo vystaveno při námořní přepravě. Výsledkem je víno s bohatou, komplexní chutí a dlouhou trvanlivostí.

Existují čtyři hlavní typy madeirského vína, které se liší podle použitých odrůd hroznů a doby zrání:

  • Sercial – suché víno s vysokou kyselostí a tóny citrusů a oříšků
  • Verdelho – polosuché víno s ovocnými tóny a lehce kouřovým nádechem
  • Bual (nebo Boal) – polosladké víno s tóny sušeného ovoce, karamelu a koření
  • Malvasia (nebo Malmsey) – sladké víno s tóny pražených ořechů, medu a rozinek

Madeirské víno je skvělé jako aperitiv, digestiv nebo jako doplněk k dezertům. Jeho jedinečná chuť a historie z něj dělá vysoce ceněný nápoj, který si získal obdivovatele po celém světě.

Poncha

Poncha je tradiční madeirský alkoholický nápoj, který si získal srdce místních obyvatel i návštěvníků ostrova. Tento osvěžující koktejl se skládá ze tří hlavních ingrediencí: cukrová pálenka, citrónová šťáva a med. Někdy se do ponchy přidává také pomerančová šťáva nebo jiné ovocné příchutě, jako je maracuja nebo ananas.

Poncha je neodmyslitelnou součástí madeirské kultury a společenského života. Najdete ji v nabídce barů, restaurací i místních oslav a festivalů. Turisté si tento lahodný koktejl zamilovali pro jeho jedinečnou chuť a schopnost navodit prázdninovou atmosféru.

Při návštěvě Madeiry byste si rozhodně neměli nechat ujít příležitost vychutnat si tento autentický nápoj a proniknout tak hlouběji do místní kultury a tradic. Doporučuji vyzkoušet více příchutí.

11 tipů na jídlo a pití na Madeiře

Nikita – alkoholická i nealkoholická verze

Nikita je osvěžující mléčný/zmrzlinový koktejl, který si získal oblibu jak mezi místními, tak mezi návštěvníky Madeiry. Má krémovou, smetanovou chuť s tóny ananasu a lehkým nádechem rumu v alkoholické verzi. Nealkoholická varianta nabízí stejnou lahodnou chuť, ale bez přidaného alkoholu.

Základem Nikity je vanilková nebo ananasová zmrzlina, která se míchá s mlékem a ledem, dokud nevznikne hladký, krémový koktejl. V alkoholické verzi se přidává bílý rum.

Brisa Maracuja

Brisa Maracuja je nealkoholický perlivý nápoj s příchutí maracuji, který si zamilovali Madeiřané i turisté. Tento osvěžující nápoj má jasně žlutou barvu a intenzivní tropickou vůni. Chuť je sladká, s výraznou kyselostí maracuji a jemným šuměním bublinek. Seženete ji ve všech restauracích i parcích, kde se restaurace nacházejí.

Nápoj se vyrábí z koncentrátu šťávy maracuji, vody a cukru. Díky své osvěžující chuti a schopnosti uhasit žízeň v horkých dnech se Brisa Maracujá stala jedním z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů na ostrově. Najdete ji v nabídce většiny barů, restaurací, kaváren a obchodů po celé Madeiře. Často se podává s ledem a ozdobená kolečkem citronu nebo limetky. Brisa Maracujá je skvělou volbou pro ty, kteří hledají autentickou chuť Madeiry bez alkoholu.

Kromě příchuti maracuja můžete najít například i jablečnou, kterou si oblíbily naše děti. Ještě dnes o ní básní.

Kde a co nejvíc chutnalo vám? Přijďte se s námi o své zážitky podělit do naší skupiny Nomádské rodiny: Svoboda, podnikání a vzdělávání na cestách.

Jana

copywriterka, korektorka a blogerka

Jsem Jana, podnikatelka a máma dvou kluků domškoláků, milovnice cestování, cizích jazyků a neustálého objevování. Moje děti mě učí stále něco nového. Nejprve mi otevřely cestu k podnikání, následně ukázaly výhody domškoláctví a během toho všeho mě přivedly k naplňování snů.

Můžeš si ještě přečíst:

  • All Post
  • Cestování
  • Homescholing & Worldschooling
  • Podnikání pro ženy
  • Seberozvoj
  • Uncategorized
    •   Back
    • Rady a tipy
    • Zajímavosti ze světa
    • Česká republika
    • Zahraničí
    • Madeira
    • Roadtripy
    • Norsko
    • Polsko
    • Španělsko
    • Gibraltar
    •   Back
    • Madeira
    • Roadtripy
    • Norsko
    • Polsko
    • Španělsko
    • Gibraltar

O mně

Ahoj, já jsem Jana

Jsem Jana, podnikatelka a máma dvou kluků domškoláků, milovnice cestování, cizích jazyků a neustálého objevování. Moje děti mě učí stále něco nového. Nejprve mi otevřely cestu k podnikání, následně ukázaly výhody domškoláctví a během toho všeho mě přivedly k naplňování snů.

Oblíbené články

  • All Post
  • Cestování
  • Homescholing & Worldschooling
  • Podnikání pro ženy
  • Seberozvoj
  • Uncategorized
    •   Back
    • Rady a tipy
    • Zajímavosti ze světa
    • Česká republika
    • Zahraničí
    • Madeira
    • Roadtripy
    • Norsko
    • Polsko
    • Španělsko
    • Gibraltar
    •   Back
    • Madeira
    • Roadtripy
    • Norsko
    • Polsko
    • Španělsko
    • Gibraltar

Nomádské rodiny

Svoboda, podnikání a vzdělávání na cestách. Přidej se k naší komunitě nomádských rodin.

Kategorie

Tags

Edit Template

„Život je nekonečná cesta plná příležitostí. Odvážná rozhodnutí změnila mé starosti ve svobodu, a teď si plním sny s láskou a odhodláním.“